Blijf op de hoogte

 

Krijg ons Magazine gratis bij je thuis 

Klik hier

Lidverenigingen

Nieuws

Vrijdenkers Ali, Morid en Saikat moesten vluchten 

Wereldwijd worden humanisten, atheïsten en agnosten steeds feller gediscrimineerd en onderdrukt. De What's my Crime Campagne geeft een gezicht aan de statistieken. Lees hier waarom Ali, Morid en Saikat hun thuisland moesten verlaten. 

 

Graag wat meer intellectuele eerlijkheid

De heer René Stockman reageert geschokt in De Standaard van 11 december op een verklaring van het Comité van de Verenigde Naties voor de Rechten van de Mens over het ‘recht op leven’, maar hij trekt daarbij een aantal zaken uit de context.

Sylvain Peeters, voorzitter van deMens.nu reageert in een lezersbrief.

Lees meer
 

Protestdemonstratie voor Ahmadreza Djalali

Op donderdagavond 14 december mobiliseren Amnesty International en de VUB hun communities voor een protestactie aan de Iraanse ambassade. Na een manifest oneerlijk proces werd de Iraans-Zweedse professor Ahmadreza Djalali eind oktober ter dood veroordeeld. De VUB roept politici, diplomaten, wetenschappers en andere burgers op sterk stelling te nemen tegen deze gang van zaken en aanstaande donderdag mee te protesteren.

Ahmadreza Djalali

 

 

 

 

 

 Lees meer hier op vubtoday.be

 

 

VulDeSchatkist-opmaak-mfl

 Vul de Schatkist

Music For Life is een jaarlijkse actie voor het goede doel van de Vlaamse radiozender Studio Brussel en Rode Kruis-Vlaanderen. Jongeren van de hele vrijzinnig humanistische gemeenschap over heel Vlaanderen en Brussel doen hieraan mee met een eigen initiatief: Vul de Schatkist.

lees meer

 

Hoog tijd voor gelijkberechtiging

Of het al niet een taak is van de openbare omroep om erediensten uit te zenden, laten we in het midden. Maar als je de ene zendtijd geeft, dan ook de andere. De VRT kan hier niet naar willekeur handelen.

Lees verder

Bekijk ook artikel op VRT.BE

 

Fakkeltochten en OSB VUB nieuwjaarsrecepties

Er zijn verschillende fakkeltochten georganiseerd waarvan de opbrengst gaat naar een lokaal goed doel, passend in de campagne Music for Life. deMens.nu sluit aan bij de Warmste Fakkeltocht Antwerpen en eveneens bij de regionale Oudstudentenbond VUB recepties. 

Er zijn nog fakkeltochten oa. in Mechelen, Halle en Willebroek.

Leer meer

 

Freedom of Thought Report

De International Humanist and Ethical Union, de internationale koepelorganisatie van humanistische verenigingen, afgekort als IHEU, brengt jaarlijks een rapport uit over de situatie van atheïsten, humanisten, vrijdenkers en seculieren in de wereld. Dat Freedom of Thought Report analyseert hoe het wereldwijd met het recht op vrijheid van gedachte en vrijheid van meningsuiting is gesteld en brengt de schendingen ervan in kaart. De zesde editie van het rapport werd vandaag, op 5 december 2017, in het Europees Parlement voorgesteld, en dit naar aanleiding van de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december.

Lees meer en bekijk het interview met Bob Churchill

 

LEIFtime Achievement Award - editie 2017

Dit jaar gaat de prijs naar Dr Ri De Ridder, directeur-generaal van het RIZIV. De vzw LEIF zet met de LEIFtime Achievement Award personen in de aandacht die zich hebben toegewijd aan de totstandkoming van initiatieven en maatregelen voor een waardig levenseinde voor iedereen.

Lees meer

 

5 december: Internationale dag van de vrijwilliger

20171205_DagvdVrijwilligers

Merci, je doet (dat) goed!

 

Morid riskeert de doodstraf

Lees meer

 

Interview met 2 moreel consulenten van de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG)  

Vandaag verscheen in de Morgen Weekendbijlage (Zeno) een uitgebreid artikel met Bob Gebruers en Jan Kuilman, beiden moreel consulent en verbonden aan de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen, waar ze vertellen over hun ervaringen in de Belgische gevangenissen. Dit naar aanleiding van de Nationale Dagen van de Gevangenis vorige week, een reeks publieke denk¬oefeningen opgezet door de Vrije Universiteit Brussel en deMens.nu, waar vooral de toekomst van onze gevangenissen op het programma stond. Let wel, dit is een artikel voor abonnees.

Klik hier om het te lezen op deMorgen.be

 

Persbericht: 'Eis voor vrijzinnig humanistisch alternatief naast de erediensten' 

Bijna twee jaar geleden nam Minister van Media, Sven Gatz, de beslissing om de erkenning van de levensbeschouwelijke omroepen in te trekken. Onze laatste uitzending was in december 2015. 

Lees meer

 

Verkiezing voor instelling voor morele dienstverlening: oproep voor kandidaat-bestuurders

imd-CMYK-01
Wij zoeken geëngageerde vrijwilligers met zin voor verantwoordelijkheid om te zetelen in het bestuur van een instelling voor niet-confessionele morele dienstverlening:
 

 

Iraanse VUB-professor krijgt doodstraf

De Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali en gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel zou in Teheran veroordeeld zijn tot de doodstraf voor collaboratie met een vijandige staat. Dat heeft Djalali's vrouw, Vida Mehrannia, laten weten aan Gerlant Van Berlaer, collega en spoedarts aan het UZ Brussel. De VUB-gastdocent start opnieuw een hongerstaking. 

 

 

Dringend: Teken en deel de petitie tegen de terdoodveroordeling van de Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali 

 

Debatwedstrijd

2018Debatwedstrijd

Say What?De debatwedstrijd is een gratis debatcompetitie waarin jongeren het in duo verbaal tegen elkaar opnemen rond actuele thema’s.

lees meer

 

VUBorkest o.l.v. Jurgen Wayenberg

VUBorkest2016a

Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel brengt deze herfst met zijn concertreeks ‘planeet aarde’ een gevarieerd en luisterrijk programma naar concertzalen in heel Vlaanderen. Naast enkele prachtige klassieke stukken en een bijzonder solowerk voor harp, brengen onze muzikanten ook fantastische filmmuziek waar u zonder twijfel van zal genieten! 
 

 

Nieuw Magazine deMens.nu

Maaike Cafmeyer over haar zoektocht naar beleving en zingeving. Interview met Jana Goyvaerts, rector for one week aan de VUB, achter de schermen bij SOS nuchterheid, ...

Dossier: Radicalisering - pleidooi voor een verbonden en weerbare samenleving.

Lees meer

 

 

Als ik groot ben

Groeien gaat vanzelf, zegt men. Toch moet een kind zich behoorlijk inspannen om een eigen identiteit te ontwikkelen en een waardevolle wereldburger te worden
 

Lees meer

 

Ik wil praten

Opgenomen worden in een ziekenhuis of woonzorgcentrum is een ingrijpende gebeurtenis. Een vertrouwde omgeving wordt achtergelaten en allerlei levensvragen en emoties steken de kop op.
 

Bekijk ook de filmpjes over radicalisering. Interview met Christophe Busch en Karin Heremans.

 

 

 

Canvas lanceert online-platform over zingeving, filosofie en religie

Screenshot-website-Wereldbeeld-1

 

Lees meer

 

 

 

 

 


 

 

 

Opinies

De geheime strategie van de katholieke kerk

Opinie door Jurgen Slembrouck

Verschenen op vrtnws.be

 

"De kogel is door de moskee, de openbare omroep biedt ook de islamitische gemeenschap de mogelijkheid om via de kijkbuis het woord van Allah en het voorbeeld van Mohammed tot in de huiskamer te brengen. En opvallend: dat gebeurt met de zegen van de katholieke kerk. Waarom?"  Jürgen Slembrouck heeft een antwoord.

Lees meer

 

Na de rellen: "Meer of minder Marokkanen?"

"Meer of minder Marokkanen?" vroeg de Nederlandse politicus Geert Wilders zijn publiek. De vraag zorgde toen voor veel ophef. Wat zou nu, hier, het antwoord zijn als na de rellen in Brussel van zaterdag of vannacht, een Vlaamse politicus die vraag zou stellen? Wat antwoorden jij of ik dan?

Een opinie door Jurgen Slembrouck

Lees de opinie op vrt.nu

Lees meer

 

Waarom de overheid levensbeschouwingen best wel mag financieren

Professor emeritus Michel Magits, gespecialiseerd in de financiering van erediensten in ons land, reageert op de stelling van Dick Wursten (VPKB) dat de financiering van de erediensten de vrijheid van godsidenst in de weg zit.

Lees meer 

Lees het hier op de (s)preekstoel van Knack.be

 

Dijkbreuk in de Dijle

De dijkbreuk is dan ook van morele en principiële aard. De idealen die onze samenleving schragen, dreigen door deze recente beslissing te worden weggespoeld. Opinie van Jurgen Slembrouck (Vrijzinnige dienst UA Antwerpen)

Lees meer of lees op VRTnews

 

'De broederlijkheid die de vrijheid en de gelijkheid leefbaar moet houden botst stilaan op zijn grenzen'

'Door het actief pluralisme wordt de dialoog een dovemansgesprek en haalt ideologie het op redelijkheid', schrijft Jurgen Slembrouck als reactie op de discussie over de diversiteitscampagne van de Vlaamse overheid.

Lees meer

Lees de opinie op Knack.be

 

Graag wat meer respect

Voor de zoveelste keer proberen tegenstanders van de democratisch gestemde euthanasiewet de media in vuur en vlam te zetten En nogmaals kunnen we niet anders dan hierop te reageren.

Lees meer

 

'Waarom we niet doof mogen blijven voor de mensen die hun leven als voltooid beschouwen'

'Onze maatschappij en onze politiek kunnen niet aan de kant blijven staan bij deze vraag om hulp bij zelfdoding te bespreken en eventueel wettelijk te regelen', schrijven Jacintha De Roeck, Jean-Jacques De Gucht en Patrick Wyffels namens het HVV.

Lees het artikel op (s)preekstoel van Knack.be

Lees meer

 

Wiens vrijheid primeert? -Opinie Jurgen Slembrouck

Opnieuw laait de discussie over de neutraliteit van de overheid op. Opnieuw op basis van valse tegenstellingen: kerststal versus hoofddoek, links versus rechts (DS 31 augustus) . Zo lijkt het alsof er geen goede argumenten zijn voor een consequent neutraliteitsbeleid. Die zijn er nochtans wel.

Lees meer

 

Fakkel

Ook dit schooljaar radicaal kiezen voor humanisme

 

 

  Meer opinies

 

 

Vragen?

Wij beantwoorden met plezier al uw vragen